2016-09-24

ЯК ПРАВИЛЬНО ПОВОДИТИСЯ ПІД ЧАС ЗЕМЛЕТРУСУ

Дуже важливо, щоб люди застосовували запобіжні засоби і знали, що треба робити під час землетрусу.
1) Відчувши перші поштовхи, найважливіше – це реагувати негайно. Повільні люди найчастіше виявляються жертвами землетрусу: падаючих частин стелі, стін і предметів. Коливання грунту можуть викликати у вас переляк, але намагайтеся зберігати спокій і керуйте ситуацією.
2) Перебуваючи у будинку:
1. Негайно займіть безпечне місце: заберіться під ліжко або під стіл. Тримайтеся подалі від вікон і важких предметів, як холодильник або піч – вони можуть перекинутися чи зрушити з місця.
2. Вибігати з будівлі чи ні?. Падаючі вздовж стін уламки становлять серйозну небезпеку. Краще буде перечекати поштовх там, а вже після його закінчення перейти у безпечне місце. (Щодо цього пункту є винятки)
3. Зверніть увагу чи не наводите паніку на оточуючих своїми діями (крики, метушня) – зберігайте здоровий глузд.
4. Не поспішайте користуватися ліфтами і сходами. Найчастіше натовпи утворюються в цих місцях, до того ж сходи часто обвалюються після поштовхів.
5. Будьте морально готові. Звук розбитого скла, тріскання стін, пожежна сирена, вихід електрики з ладу – фактори, що впливають на психіку. Будьте готові до цього.
6. Не стрибайте вікна. Буде несправедливо, якщо ви отримаєте ушкодження в той час, як будівля може залишитись в повному порядку.
Виключення з п.2: Якщо ви знаходитесь в неукріпленої цегляній будівлі, буде правильніше вибігти з неї. При цьому дотримуйтесь правил безпеки та ухиляючись падаючих предметів.
Якщо вас застав землетрус ПОЗА будинком:
1. Якщо поштовхи вас застали на тротуарі поблизу високої будівлі, відбігайте на відкриту місцевість (наприклад поле, або стадіон біля школи), щоб уникнути падаючих уламків.
Що робити після землетрусу:
1. Зберігайте спокій.
2. Оцініть обстановку.
3. Допоможіть людям впоратися з наслідками: знайдіть вогнища пожеж і гасіть їх; допоможіть витягнути людей із завалів; намагайтеся підтримувати і підбадьорювати дітей та потерпілих; перекрийте газові вінтелі; сприяйте медикам, поліції, МНС і всім хто бере участь в рятувальних роботах.
4. Зв’яжіться з рідними та друзями, повідомте їх про вашу безпеку.
2. Якщо в вомент замлетурсу ви за кермом, то слід автомобіль плавно зупинити далеко від висотних будинків і мостів. Дочекайтеся закінчення поштовхів.
Джерело: http://moyaxata.pp.ua/yak-pravilno-povoditisya-pid-chas-zemletrusu/ 

Комментариев нет:

Отправить комментарий